Vad är en zhizi? 

Nu när nästan alla tentor är klara finns det tid över för kinesiska dramaserier!! Jag älskar att titta på historiska serier, MEN problemet är att kinesiskan i dessa serier är mycket svårare att hänga med i än vanliga moderna dramaserier. Både pågrund av alla uråldriga ordspråk som används och för  att många begrepp är främmande för oss i Sverige

Ett exempel är ordet zhizi (质子). För att förklara zhizi måste man först förklara hur kejsardömmet fungerade. Kejsaren är den högste ledaren i det gamla Kina. Kungar är ledare över vissa delar av landet, men för att inte kungarna ska få för stort inflytande måste de skicka en av sina söner att bo med kejsaren vid hovet. Om kungen överträder sina befogenheter kan kejsaren döda hans son. Denna sonen som skickas att bo med kejsaren kallas för Zhizi (质子). 

Serien jag just sett klart heter Princess Agents på engelska och 楚乔传 på kinesiska. Den handlar om en föräldralös flicka som tappat minnet och blivit förd till kejsarpalatset som slav. Där träffar hon bland annat en Zhizi från landsdelen Yanbei. Serien är full av kinesisk Kungfu, intriger, kärlek och blodig hämnd. Riktigt värd att se! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s