Akupunkturpunkter

En av de mest kända behandlingsmetoderna inom TCM (traditionell kinesisk medicin) är akupunktur. Behandlingsmetoden bygger på ett komplext nätverk av ”meridianer” (tänk något liknande nervbanor) och behandlingspunkter. 

Alla dessa punkter har ett namn och är sammanlänkade med olika organ och andra punkter. På kinesiska kallas en sån punkt för 腧穴 shùxué. Förvillande likt ordet för blodtransfusion 输血 shūxuè (yes jag blandat ihop dem många gånger 🙄🙄). 

Dessa  shùxué  kan stimuleras genom exempevis massage, akupunktur, tryck och dylikt. Beroende på vilken shùxué som stimuleras anses det ha olika effektet på kroppen. Mitt på huvudet finns fyra punkter som kallas 四神聪 sìshéncōng eller Alert spirit quartet på engelska. Stimulering av dessa punkter anses hjälpa mot yrsel, sömnlöshet och förbättrat minne. Det skadar ju inte att prova? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s